Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je Occupy Wall Street spouštěčem celosvětových změn?

Jak stále dokola píšu, přichází velmi velmi turbulentní a dramatická doba, v níž jedna událost stíhá druhou a v synergickém souběhu velmi rychle mění svět. Jediným, komu to zatím nedochází, jsou politikové, někteří bankéři apod. Málokdo z nich si připouští, že sociální systémy se řídí skrytými zákony chaosu a nelinearity. Za dvacet let nezůstane z dnešního politického a společenského uspořádání kámen na kameni.

 

Ulice pocítila svou moc

Celý svět se diví, jak rychle vznikla a probíhá arabská revoluce. Všichni mocní se bojí důsledků této revoluce. Všichni politikové na světě jsou šokováni úspěchem hnutí Okupujte Wall Stret, které protestuje proti nenažranosti a hamižnosti finančníků a bankéřů. Pokládali to za víkendový výstřelek skupiny lenochů a intelektuálů. A nyní zjišťují, že masa lidí si bez jejich souhlasu dělá co chce a umí se organizovat. Možná, že hnutí na čas utlumí svou činnost, aby zformulovalo svůj program a změnilo formu působení. Rozhodně odjistilo postupný proces společenských změn, který je nevratný. Nastal bod zlomu.

Historie se opakuje. Všimněte si, jak sociální bouře a masové protesty mladých v celé Evropě v roce 1968 přinutily některé tehdejší vlády ke změnám v legislativě, k podpoře vzdělávání mladých i k jejich lepšímu uplatnění na trhu práce.

 

Internet je nadějí pro obyčejné lidi

Jak už jsem se zmínil v předchozích blozích, na platformě internetu vyrostou nové systémy pro cokoliv. Jak ukazuje úspěch Occupy Wall Street, z internetu se stalo nezávislé médium, kde i sebenepatrnější člověk může „nahlas“ říci, co chce, co jej tíží. A hlas statisíců „bezvýznamných" se stane rozhodujícím v mnoha ohledech (Karaoke kapitalismus od dvou vynikajích švédských autorů - ekonomů). Jestliže si pečlivě přečtete knihu Wikinomie, přijdete na nové způsoby využití internetu pro společenské změny.

 

Je jasné, že vyrostou nové občanské iniciativy, které nebudou závislé na politicích. Lidé začnou v mnoha ohledech organizovat svůj život po svém. Politikové zjistí, že systém parlamentního zastoupení politických stran, který vznikl v 19. století páry a železa, se přežil a musí jej reformovat, jinak je „ulice“ smete. Politikové musí pochopit, v jaké době žijí. Skončila doba zemědělská. Skončila doba průmyslová. Končí doba informační. Nastává doba koncepční a kreativní. Již nejde o ideologické vidění problémů i světa a politické handrkování, ale o skutečné řešení problémů lidstva. Mnozí se ptají, jak se to stane? Jak může dojít ke změně politického systému? Přečtěte si knihu Petera Diela: Plánovací buňka - Občan jako šance. Takových knih je více. Avšak jsou jen pro ty, kdo si chtějí namáhat hlavu.

 

Změna bank?

Největším viníkem krizí jsou hamižné banky. Společnost McKinsey uvedla, že i banky se musí brzo změnit a přejít na jiný obchodní model. Jaký? Možná po vzoru islámských bank, které prosperují nezávisle na krizích v křesťanském světě nenažraných finančníků, kteří, jak se včera v Hydeparku zmínil pan Prouza, drží vlády pod krkem kvůli miliónům střadatelů a nutí vlády, aby do nich nalévaly peníze a sanovali jejich investiční dobrodružství. Pusťte si včerejší Hydepark z archivu ČT24. Stojí to za to.

 

Globalizace je hrobařem demokracie

Ozývá se čím dál více hlasů, které upozorňují na nevýhody globalizace. Ty jednoznačně válcují její výhody. Nadnárodní společnosti a mafie díky globalizaci ovládají čím dál více vlád a zemí. Zvyšuje se migrace chudých a fanaticky věřících do Evropy. Enormně se zvyšuje nárůst dopravy: kamióny převážejí součástky z jednoho konce Evropy na druhý, kde je to momentálně levnější. Proč se k nám vozí jablka z Argentiny, česnek z Číny a rajčata ze Španělska? Proč musíme mít dvacet druhů jogurtů, když nám stačí deset? Vždyť naše země je zemědělsky docela soběstačná. Ekonomické otřesy se kvůli propojenosti globálního světa šíří rychlostí blesku. Za rozsah minulé i současné ekonomické krize může globalizace. Nevýhody globalizace a možný odklon od ní shrnul např. prof. Zelený v článku: http://byznys.lidovky.cz/konec-globalizace-svetovy-system-se-meni-fph-/firmy-trhy.asp?c=A110802_133908_firmy-trhy_apa

 

Nezávislé chování?

Kanadské hnutí Adbusters, které vede současné protesty Occupy Wall Street, vyzývá k vytváření nezávislých komunit a nezávislému chování na vládních a veřejných systémech. Jaké jsou možnosti? Např.

- Vytváření nových komunitních bank

- Ukládání peněz buď do prověřených kampeliček nebo v islámských bankách, které neznají lichvu, poplatky a úroky (problematické – jde o podporu islámu) Pobočky islámských bank jsou v celé Evropě.

-  Postupné zajištění soběstačnosti v energiích pomocí pokročilé fotovoltaiky všude tam, kde to je možné

-  Aktivní účast všech ve volbách a podpora nezávislých či malých stran, aby se dostaly nad 5 % hranici

- Činy a penězi podporovat občanská sdružení typu www.oziveni.cz apod.

- Rozvíjet svou kreativitu, porozumět Paretovu pravidlu a zákonitostem chaosu v sociálních systémech.

 

Pro inspiraci nezávislého a ekologického chování doporučuji filmy seriálu Zelené nápady pro modrou planetu na ulozto.cz nebo v originále na Sundance Channel seriál Big Ideas for a Small planet. Kdo je chytrý, ten se při těchto knihách a filmech bude inspirovat, kdo je omezený, bude jen kritizovat...

Autor: Phdr. Karel Červený, Msc., Mba | čtvrtek 20.10.2011 8:30 | karma článku: 15,06 | přečteno: 1431x
  • Další články autora

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Politici se potřebují naučit Paretovo pravidlo

Psáno pro Neviditelného psa 27.1 Zatím jsme se měli v Evropě dobře a politici to měli relativně snadné. Hleděli si svých výnosných funkcí, jednou za čtyři roky voličům mnoho naslibovali a vyměnili si místa.

8.2.2016 v 10:59 | Karma: 23,33 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Kdo bude živit naše důchodce? Uprchlíci? To je vtip!

Evropa stárne a snižuje se počet ekonomicky aktivních lidí, kteří přispívají do sociálního systému. Dnes prý připadá na jednoho důchodce 1,8 plátců sociálního pojištění. Do roku 2050 to bude jen 1,2 lidí na jednoho důchodce.

16.11.2015 v 18:29 | Karma: 40,10 | Přečteno: 2409x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Vyvolají 3 D tiskárny masovou nezaměstnanost?

Zdá se, že rozmach 3 D tiskáren je tady. Někteří se na to těší, jiní se bojí. Přijdou kvůli 3D tiskárnám milióny lidí o práci? Nebo budou 3 D tiskárny jen hračkou pro pár set tisícovek kutilů?

12.3.2012 v 10:18 | Karma: 16,20 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Očekávejte krizi, určitě se dostaví

Škoda, že do diskuse o nadcházející krizi nikdo nepozve sociology. Pak by se všichni mohli dozvědět, že neustálé upozorňování na krizi ji skutečně vyvolá. Tedy jde o tzv. sebenaplňuící proroctví.

27.12.2011 v 14:25 | Karma: 18,86 | Přečteno: 1457x | Diskuse| Ostatní

Phdr. Karel Červený, Msc., Mba

Skutečné smýšlení českých komunistů

Mnoho lidí popouřilo, že předseda českých komunistů Vojěch Filip kondoloval komunistickému vedení KLDR ke smrti Kim Čong Ila a úmrtí Havla si nevšímal. Jakou cenu má Kim čong il? Vždyť způsobil smrt hladem miliónu Severokorejců a nezměrné utrpení dalším miliónům z podvýživy. Sám si žil jako paša.

26.12.2011 v 6:42 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1656x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2837x
Vedoucí lektor kurzu rozvoje kreativity a inovací MBC.

Ředitel vzdělávací společnosti Talent Innovation s.r.o. Externí vysdokoškolský učitel managementu v PsÚ MU v Brně a inovačního managementu VŠE.

www.karelcerveny.org.   Linkedin.

www.mbc.name

Seznam rubrik