Politici se potřebují naučit Paretovo pravidlo

8. 02. 2016 10:59:18
Psáno pro Neviditelného psa 27.1 Zatím jsme se měli v Evropě dobře a politici to měli relativně snadné. Hleděli si svých výnosných funkcí, jednou za čtyři roky voličům mnoho naslibovali a vyměnili si místa.

Nic kloudného a zásadního pro příští generace nemuseli a nechtěli udělat kvůli čtyřletému horizontu uvažování. Za dlouhá léta hašteření, skandálů, špíny, vytvořili mezi lidmi nedůvěru v politiku politických stran a vzrůstající pochybnosti o jejich potřebnosti a existenci. Politici s probíhající migrační vlnou správně vnímají svůj blížící se konec. Záchranou (na pár let) se jim může stát dobrá znalost a moudré uplatňování Paretova pravidla.

Kdo byl Pareto?

Italský ekonom Vilfredo Pareto (1848 – 1923), toho vymyslel hodně. Například si povšiml, že 20 procent italské společnosti vlastnilo 80 procent bohatství a 80 procent společnosti se dělilo o zbylých 20 procent bohatství. Když se Pareto přestěhoval do Anglie, našel tam podobné rozdělení bohatství. Neuměl si to jinak vysvětlit než tzv. „teorií elit“, v níž je – velmi zjednodušeně řečeno - člověk jakoby předurčen k bohatství či chudobě tím, do jaké společenské třídy - rodiny se narodí. Zda mezi elitu, kde peníze a vliv plodí peníze, či do chudoby, kde chudoba plodí chudobu a bezmoc. Pareto pojem elity chápal výkonově. Ve všech oblastech společenského života totiž existuje elita - ti nejschopnější v různých sférách činnosti. Pareto rozlišuje důležité a méně důležité elity a za nejvýznamnější považuje politickou elitu. Strukturu společnosti vnímá jako pyramidu, kde vrchol tvoří politicky vládnoucí elita, uprostřed je široká střední vrstva průměrně nadaných a nejníže stojí velká masa politicky nekvalifikovaných a bezmocných.

Po Paretově smrti si teorii elit přivlastnil Benito Mussolini, aby odůvodnil italský fašismus. Proto také na čtvrtstoletí upadl Pareto v nemilost a zapomnění. Teprve po druhé světové válce začali američtí ekonomové používat Paretovu analýzu a další jeho statistické metody. Největší popularizaci Paretově analýze přinesli američtí zakladatelé řízení kvality Deming a Juran. Od té doby všichni, kdo pracují s řízením kvality, tento pojen dobře znají. Toto pravidlo zasahuje do všech oblastí našeho života, nejen do řízení kvality. Na trhu jsou o Pravidlu 80/20 dvě vynikající knihy. Jedna od Richarda Kocha: Pravidlo 80/20 pro manažery a Marshallovo Pravidlo 80/20 v prodeji a marketingu.

O čem to je Paretovo pravidlo?

Paretovo pravidlo říká několik úžasných pravd. Například: „Malé příčiny mají velké následky“. Zvláště, když spolupůsobí několik malých příčin dohromady, opakují se a posilují přes zpětnovazebné smyčky. „Velké úsilí obvykle nevede k očekávaným výsledkům. Avšak malé množství vysoce produktivních sil má neuvěřitelné dopady“. Jak uváděl významný vědec Ilja Prigogine (nositel Nobelovy ceny za chemii) a další vědci, svět není lineární a řídí se zákonitostmi chaosu. Paretovo pravidlo je tak doplněno poznáním, že svět není lineární. Linearitu nám od mala vtloukali do hlavy, existuje jednoduchý vztah - příčina a následek, co do procesu vložíš, to dostaneš zpět. Svět je prý jednoduchý a předvídatelný. Není. Je nelineární. Řídí se složitými zákonitostmi chaosu. Pokud se takto díváme na současný svět, pak lze mnohému rozumět. A toto myšlení je zapotřebí osvětou „dostat“ do hlavy těm politikům i novinářům, kteří žijí v lineárním světě. Jen tak lze pochopit všechny události, migrační vlny i to, jak mohou navždy změnit Evropu tak, že ji za deset let nikdo nepozná. Podle historika Vlastimila Vondrušky bude v druhé či třetí generaci Evropa muslimská.

Strategické myšlení

V postgraduálním studiu MBA a Master of Business Creativity učím manažery strategickému myšlení, které politikům chybí. Jako zadání seminární i závěrečné práce mají manažeři za úkol popsat synergické dopady vybraných krizových a převratných událostí na svět, Evropu, ČR a na jejich firmu. Mají vzít v úvahu, že události nastanou v jednom roce:

  • Dvě sopky na Islandu budou soptit celý rok
  • Rozšíří se světová pandemie chřipky, podobná té španělské
  • Masivně se v celém světě rozšíří 3D tiskárny
  • Masově se rozšíří mimořádně účinné kapacitní baterie, které udrží plnou kapacitu nabití po dlouhou dobu (denní energii na noc a letní energii na zimu)
  • Prudce se sníží cena některých komodit a prudce zvýší cena potravin
  • Vzplane válka Severní a Jižní Koreje se zapojením USA, Číny a Ruska
  • Teroristé opakovaně odpálí „špinavou bombu“ v londýnské city – světovém obchodním centru;

Dnes už v zadání doplňuji to, co mne kdysi nenapadlo, že může nastat:

  • Válka mezi Ukrajinou a Ruskem;
  • Islamisté ovládnou Evropu;
  • Do Evropy během dvou let vpochodují čtyři až pět miliónů lidí a uzavřou se vnitřní hranice států, postaví se ploty a do služby nastoupí tisíce pohraničníků se zbraní v ruce, které v krajním případě ohrožení hranic použijí.
  • Nastane malá doba ledová, zpomalí se golfský proud.

Jak si manažeři při psaní práce počínají? Většina manažerů (cca 80 %) ve své práci podrobně popíše izolovaný dopad každého jednoho krizového aspektu na svět, Evropu, ČR a jejich firmu. Bez vzájemné synergie. Jen asi 15 % manažerů je schopno hledat synergie, tedy jak jeden krizový aspekt působí na ostatní, jak zvyšuje či brzdí jejich dopad, jak působí v synergickém souběhu všechny najednou. Dokáží to formou spekulativní úvahy popsat u všech aspektů zároveň. Jen asi 2 % z manažerů dokáže uvažovat, jak se celá situace vyvine jinak, když jejím prvním spouštěčem budou různé aspekty v různém pořadí. Není totiž jedno, která situace bude první, která druhá, která třetí apod. To je obrovský rozdíl.

Pak mají manažeři vytvořit podle Kotlera a Caslioniho (Chaotika) systém včasného varování a na jeho základě plánovací scénáře možného vývoje a reakce firem na ně. Tímhle by měli projít politici. Při znalosti Paretova pravidla by USA nikdy nerozvrátili Irák a nespustily Arabské jaro. Přišly by na to, že bezvládí v tomto světě povede ke vzniku Islámského státu. A že někdy je lépe nechat diktátory typu Sadáma Husajna či Kadáfího na svém místě. Myslet si, že je možné Arabům a muslimům vnutit naše pojetí demokracie, to snad nevymyslí ani studenti na střední škole. Teď na to těžce doplácíme a Kadáfí to předpovídal, že běženci a migranti zaplaví Evropu. Přesně podle Paretova pravidla 20/80: malé příčiny – velké následky. Nebo byl za tím vším promyšlený kalkul, a že vpád do Kuvajtu a Iráku chtěli a potřebovali výrobci zbraní a přesvědčili prezidenta USA k akci. A miliardy dolarů se točí.

Běženci a migranti

Snad nikdo z nás před rokem dvěma nečekal tak velké masy běženců a hlavně migrantů. Toto množství je alarmující a všechny zaskočilo. Ukázalo, jak je EU zranitelná, jak se v ochraně hranic musí ti uvnitř spoléhat na státy vně. Jak téměř nic v ochraně hranic pořádně (Řecko, Itálie) nefunguje, jak je vše děravé a mnohé zkorumpované. Spoléhat se na Turecko, které má asi 30 tisíc převaděčů, staletou historii poskytování úplatků – bakšišů, to mohou zase jen neprozíravé mozky v EU.

V Evropě politikové různých stran nalevo i napravo teď zvažují, co mají dělat. Občané a někteří novináři jim čím dál hlasitěji naznačují, že mají hájit zájmy a bezpečnost svých občanů a ne občanů cizích zemí. Nebyli zvoleni proto, aby konali ve světě „jakési dobro“, ale aby hájili zájmy svých voličů. A vymírání Evropy se nemá řešit migranty se středověkým myšlením a kulturou, ale podněcováním vlastních mladých lidí k zakládání početných rodin podobně, jako se to dělo za Husáka bezúročnými novomanželskými půjčkami a daňovými úlevami. Vyšlo by to levněji, než všechny ty náklady dohromady na migranty (bydlení, sociální dávky, zdravotnictví, školství, kriminalita, vysoké počty policistů a úředníků, snížení ceny pozemků a nemovitostí, úklid znečištěných měst apod.)

Schengen je mrtvý

Na druhé straně různí liberálové, někteří socialisté a mnohé lidskoprávní organizace politiky nabádají, že musí přijmout všechny potřebné, včetně těch, kteří neutíkají před válkou, ale jen chtějí jít za lepším živobytím a bez zásluh čerpat ze sociálních, zdravotních a důchodových systémů. A politikové mezi těmi názorovými protiklady tápou. Nechtějí být médii obviňováni z necitlivosti, z radikálních až extrémistických názorů, ani přijít v nejbližších volbách o svá výnosná křesla. A tak vidíme v jejich jednání naprostou bezradnost a zmatené kroky. Principiální až radikální řešení některých státníků (Orbán, Fico) jsou nejprve označována za fašistická, pak se stávají normální a tiše se kopírují. Všichni čekají, kdo co udělá, aby nebyli radikální jako první. A čas běží a běženci jdou a jdou. Nyní asi tisíc lidí denně. Mnoho odborníků již dnes nahlas říká, že Schengen je mrtvý. Je. To je jasné. Idea volně prostupných hranic morálně a fakticky padla, někteří se snaží ji křečovitě zachránit. Musí se obnovit ochrana vnitřních hranic. Jinak nelze terorismu a zločinnosti zabránit. Nedá se svítit.

Důsledky nerozhodnosti

Co se může stát, když budou politikové přešlapovat dále, nepřijmou radikální rozhodnutí a neuzavřou své vnitřní hranice? Možná spekulace:

  • Během dvou až tří let přijdou do Evropy minimálně tři až čtyři miliony lidí;
  • Zkolabují sociální a zdravotní systémy některých zemí;
  • V každém městě a v mnoha obcích vyrostou tábory pro migranty a uprchlíky;
  • Klesne cena pozemků a budov, nikdo nebude chtít bydlet či podnikat blízko táborů;
  • Nastane veliký strach obyvatel (už nyní se větší polovina lidí velmi bojí), protože podle odhadu tajných služeb jsou mezi běženci a migranty asi dvě procenta spících buněk, které jednou udeří při teroristickém útoku;
  • Zvýší se kriminalita o pět set až tisíc procent (krádeže, osahávání a znásilňování žen, obtěžování žen na bazénech, diskotékách i v ulicích, týrání a vraždy žen z vlastních komunit – Syřanky, Iráčanky, Afgánky). To se dělo poblíž Molenbeeku, Mälme, v Maghrebské čtvrti v Düseldorfu a dalších ghet již dříve, ale nesmělo se o tom psát ani mluvit. Politikové a pseudohumanisté nám to dlouho zamlčují a potlačují demokratickou diskusi;
  • Přibude odpadků a špíny v ulicích, poničených památek, soch, květinové výzdoby apod.
  • Vytváření ghett typu belgického Molenbeeku či švédského Mälme, kam policie bude mít strach jezdit, a kde se budou vytvářet muslimské radikální školy, útočiště radikálů a džihádistů; http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/volani-sos-nemecke-policistky-urazky-a-rany-od-muslimu_359521.html
  • Stoupne počet teroristických útoků, protože tajné služby a policie nedokáží infiltrovat obrovské množství spících buněk; http://www.securitymagazin.cz/zpravy/eurojust-varuje-mezi-imigranty-jsou-islamsti-radikalove-is-1404045757.html
  • Obyvatelé se začnou ozbrojovat vším možným ; Jen v týdnu po Silvestru stoupl v Kolíně n.M. prodej pepřových sprejů o 700 procent;
  • Lidé začnou masově chodit do bojových sportů a umění;
  • Bezpečnostní služby budou nesmírně vydělávat;
  • Města se pokryjí kamerami;
  • Lidem občas „rupnou nervy“ a stoupne počet útoků i na pokojné a nevinné muslimy;
  • Enormně stoupnou počty policistů, vojáků, příslušníků tajných služeb; budou se budovat nové uprchlické tábory, což vyvolá ostré protesty postižených obyvatel;
  • Vytvoří se domobrany, lidé začnou brát spravedlnost do svých rukou, protože nebude politická vůle tvrdě proti provinilým migrantům zakročovat; http://zpravy.idnes.cz/finsko-odinovi-vojaci-0ur-/zahranicni.aspx?c=A160115_2218498_zahranicni_ale
  • Extremistické strany ve volbách převálcují běžné tradiční strany;
  • Fašistické strany a hnutí porostou jako houby po dešti a Evropa zhnědne;
  • Po nějakém opakovaném teroristickém útoku začnou pogromy proti všem muslimům (splní se tak přání Islámského státu);
  • Nevinné muslimské oběti se přidají na stranu radikálů a džihádistů a stanou se teroristy;
  • Dojde k občanské válce, kdy ozbrojenci na obou stranách začnou likvidovat protivníky, civilní obyvatelstvo, policie i armáda s tím už nic nezmůže;
  • Možná dojde na používání chemických a biologických zbraní či špinavých bomb;
  • Po skončení občanské války dojde ke změně hranic států v Evropě;
  • Státy se rozpadnou na malé regiony, kde budou mít vlastní měnu, daně, školství i armádu.
  • Evropská unie přestane existovat nebo vznikne nová na úplně nových základech;
  • Klasické politické strany budou mít odzvoněno, lidé si ze svého středu vyberou ty nejdůvěryhodnější jednotlivce, kteří mají kredit, aby jim vládli v městech i obcích, v regionech a možná i státech (demokracie občanů, nikoliv politických stran);
  • Všichni běženci a migranti, kteří se nebudou asimilovat, nenaučí se jazyk, nebudou mít práci a neprokáží občanskou loajalitu nebo spáchají jakýkoliv trestný čin, budou podle nových zákonů deportováni do původní vlasti. Bez pardonu.

S čím nikdo nepočítá

Tak, tohle všechno je velmi pravděpodobné a zaznívá to z úst a pera mnoha odborníků, novinářů, politiků, bloggerů i prostých občanů. A teď si představte, že do toho všeho, co jsem výše popsal, může vstoupit jeden nebo několik aspektů, které to vše radikálně zhorší:

  • Místo čtyř miliónů běženců a migrantů jich během dvou let přijde deset miliónů;
  • Nastane pandemie nějaké infekční nemoci (ptačí chřipky apod.), antibiotika nebudou zabírat, zemřou desítky miliónů lidí během dvou tří let;
  • Roboti a 3D tiskárny začnou brát lidem práci, nebudou se moci uživit, migranti budou chtít sociální dávky i zdravotní péči; Nebude kde brát, systém nebude mít peníze...;
  • Začnou soptit jedna nebo dvě sopky na Islandu či někde jinde, budou soptit rok, nebudou létat letadla, nastane neúroda obilovin, zrnin, kukuřice, sóji a potravin vůbec;
  • Teroristé udeří na světová obchodní centra v Londýně, v Amsterodamu, ve Frankfurtu nad Mohanem, v New Yorku, v Tokiu apod.
  • Kvůli extrémnímu počasí – sucho či záplavy, vznikne velká neúroda obilí i brambor v Evropě i jinde ve světě a jídlo bude velmi drahé;
  • Oslabenou Evropu napadne Rusko nebo svaz islámských zemí a zvítězí.

I když to vypadá málo pravděpodobně, tak v duchu myšlenek Násima Taleba o černých labutích, které nikdo nečeká, se toto vše může v nějaké kombinaci stát. Je krátkozraké to nevzít v úvahu. Politikové musejí „vidět dál a za roh“.

Co dělat nyní?

Tyto prognózy by měli strategičtí policejní a vojenští plánovači v různých variantách neustále probírat a nutit politiky, aby včas rozhodovali podle Paretova pravidla malých příčin a velkých následků. Jak?

Když už si Německo pozvalo milión stotisíc migrantů a běženců domů, tak politici musí další příliv do Evropy zastavit za každou cenu. Vnutit sousedům již nabrané migranty není demokratické. Paní Merkelová se nikoho neptala a rozhodla za všechny. Případní další běženci musejí přijmout azyl v první bezpečné zemi a nevybírat si, kam by chtěli jít. Stávající ekonomické migranty bez milosti lifrovat tam, odkud přišli. Začít aktivně dělat vše, aby se sem další nedostali. Jak v Sýrii, Libyi, tak u našich hranic.

Politická korektnost nás zavede do záhuby

Není možné, aby nám někdo dával za příklad odchod desetitisíců lidí z Československa na Západ v roce 1968 - 69, kde byli přivítáni s otevřenou náručí. To vůbec nelze srovnávat. Tito naši migranti nevytvářeli ghetta, naučili se jazyk, sehnali si práci a vychovávali své děti k vděčnosti dané zemi za azyl. Neosahávali ženy na ulicích či v bazénech. Byli to ateisté či křesťané a nezanesli do nových zemí totálně jinou kulturu a středověké myšlení, kde žena je věc, s menší cenou než je velbloud. Potomci českých migrantů nedělají teroristické útoky, ani neštvou své krajany v cizině k radikalismu.

Prostě střet kultur v tak masovém měřítku neustojíme. A kolik migrantů lze převychovat různými kurzy slušného chování a komiksy, to je nejisté. Kdo to teď všechno nevidí, tak má myšlení v krabici a obviňuje jinak smýšlející z xenofobie, extrémismu a fašismu. Obyčejný lidský strach není fašismem, to je pud sebezáchovy. Fašisté toho přirozeného strachu lidí využijí, když běžní politikové neudělají dost proto, aby své občany ochránili a rozumně uklidnili. Ne jalovými řečmi typu „to zvládneme“, ale činy podle Paretova pravidla 20/80. A politikové se musí naučit dělat zahraniční politiku podle Paretova pravidla, protože migrační vlny se mohou stát realitou příštích let, hlavně z Afriky. http://nazory.euro.e15.cz/komentare/miroslav-zamecnik-daruj-kozu-vyvolej-dalsi-migracni-vlnu-1259122

PhDr. Karel Červený, MSc., MBA

Autor: Karel Červený | pondělí 8.2.2016 10:59 | karma článku: 23.33 | přečteno: 1334x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 274 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 475 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.19 | Přečteno: 114 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2815

Vedoucí lektor kurzu rozvoje kreativity a inovací MBC.

Ředitel vzdělávací společnosti Talent Innovation s.r.o. Externí vysdokoškolský učitel managementu v PsÚ MU v Brně a inovačního managementu VŠE.

www.karelcerveny.org.   Linkedin.

www.mbc.name

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...