Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KJ

zpetak

18. 8. 2011 20:31
Nevím pane autore.

Mate svoji praxi za skolstvi.Urcite znate sve studenty. Ale prave Vy jste zde ukazal pokrivenost ceskeho prostredi. Chtit praci zadarmo je zde v Kanade trestne. Navic podniky, ktery vezmou studenta na praxi, ktera se primo tyka jeho zamereni ve studiu pobira od pravicoveho statu dotace. Tyka se to kvalifikaci, kterych je na trhu prace malo.  Neni problem "nezamestnanych studentu", studenti nemaji problem ziskat praxi , protoze zde probiha rizeni oborů pomoci skolske politiky statu.

Pevne nervy , preji, se studenty.

0 0
možnosti
VC

vena65

19. 8. 2011 10:42
Re: Nevím pane autore.

Ano české prostředí je pokřivené. A oba články jsou o tom jak se nevymlouvat na pokřivené prostředí a pomoct si v tom prostředí sám. Vymlouvat se nebo si stěžovat je snadné a jednoduché. Něco pro sebe skutečně udělat je náročné, ale vyplatí se. O tom byly oba články.

0 0
možnosti
TJ

vioš

18. 8. 2011 17:48
NE

Mít rodiče podnikatele či manažery/vedoucí pracovníky ve firmě, hned bych praxi nebo rovnou práci měl. Zkuste si jako 20letý student techniky sehnat byť jen praxi na víkendy. Budete hledat hodně dlouho. Studentů, kteří se o to snaží je hodně. Nemyslete si, že jen sedí v hospodě. Firmy neberou, aspoň ne cizí lidi. A jsme na začátku - mít  ve firmě známého, už  praxi/práci máte. Některé firmy sice berou studenty na výpomoc sobě a praxi jemu, ale míst je velmi málo  a nároky obrovské. Každý zase není génius.  

Jít po vyučování doplňovat zboží do regálu (na západě práce pro imigranty a nevzdělance), to je lepší jít rovnou na učňák. Naco stát platí vysoké školy? Aby studenti flákali studium a někde po nocích pracovali zadarmo v nekvalifikované profesi?

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

21. 8. 2011 20:40
Re: NE

Ujišťuji vás, že žádný manažer, vedoucí či podnikatel nevytváří zbytečná pracovní místa - kromě státní správy.

Techniku jsem dělal a práci jsem měl - docházel jsem podle svého uvážení, na nějakých 50 hod měsíčně.

0 0
možnosti
X

Xnode

18. 8. 2011 15:39
Podívejme se na to jinak

Doporučuji všem, kteří by chtěli tento (nebo i předcházející) článek emotivně komentovat, aby se podívali sami do svého nitra, proč je to tak rozčiluje.

První článek mne také "rozčílil", ale po přečtení tohoto druhého, jsem lépe pochopil, jkam autor mířil. Nelíbilo se mi, že článek příliš zobecňuje, pak jsem se zamyslel, jak jsem vlastně studoval.... Myslím, že jsem patřil k nadprůměrně studujícím, což je zarážející v tom, že jsem lempl, sice ne ufňukaný, ale lempl ano.

Vysokou školu jsem studoval pomalu, nejen z objektivních důvodů, a dálkově. Přesto když jsem se konfrontoval se studenty prezenčního studia, nebyly moje znalosti horší, ačkoli jsem vzhledem k mému zaměstnání neměl na studium tolik času jako oni. Vždy jsem při studiu pracoval, nejprve na pozici na míle vzdálené mému oboru, ale postupně stále blíž a blíž. Jde to a nebolí to!

Navíc stejně jako každý jiný atribut života, jde o Vaší volbu. Nechcete-li se snažit, nechcete-li při studiu pracovat, nemusíte. Pak se ale nedivte!

0 0
možnosti
TJ

vioš

18. 8. 2011 17:53
Re: Podívejme se na to jinak

Ehm, lidé s VŠ vzděláním  mají procentuálně nejnižší nezaměstnanost, tak co tu  píšete o nějakém "nechcete-li". Problém bude v něčem jiném.

0 0
možnosti
LD

cokoo

18. 8. 2011 14:22
Autor je mimo

Ať si představí, kdyby bylo po jeho a studenti pracovali zadarmo. Místo nakupování by v obchodech kradli a my ostatní bychom slýchávali ze všech stran, že kriminalita studentů VŠ prudce vzrostla a projevuje se ve zejména ve zvýšeném počtu krádeží a podvodů. Jednoduše studenti by více kradli a tvrdili by, že nemají peníze, protože pracují zadarmo.

Nebo by si půjčovali přes lichvářské a podvodné firmy a vzrostla by již tak obrovská míra zadlužení. Mám dojem, že buď autor článku nebo nějaký jeho známý půjčuje a on by mu nejraději dodával ty zdarma pracující studenty, kteří si půjčili, protože se platí penězi. A ti, co jsou z bohatých rodin mohou dělat zdarma? Ani bohatí rodiče je nemusí živit. A také nemusí s těmi bohatými rodiči bydlet.

Pokud by většina studentů pracovala zdarma, jistě by se to dozvěděli za hranicemi a psalo by se o ČR, jako o novodobém otrokářství. Již tak ne moc dobrá pověst ČR v zahraničí by se ještě zhoršila.

0 0
možnosti
VC

vena65

19. 8. 2011 10:46
Re: Autor je mimo

Přehlédl jste jednu drobnost. Autor nepíše o těch co se starají a práci mají a placenou, ale o těch, co se nestarají, nepracují a flákají se. Zcela zdarma. Podle vaší logiky by tihle studenti kradli už nyní.

0 0
možnosti
ÚNV

úplně nová Viktorka

18. 8. 2011 12:32
znovu

opakuji to, co jsem psala včera -  sehnat během studia relevantní praxi je spíše šťastná náhoda než výsledek snažení.

Jinak to, že studenti mají čas na hospody, práci, začátky podnikání atd...považuju spíš za minus vysokých škol.

A práce zdarma...to je na hodně dlouhou debatu a mám pocit, že jste poněkud mimo mísu.

To, že se někteří po  VŠ uplatní lépe, jiní hůře, je z velké části dáno osobnostními rysy a výchovou, či spíše působením prostředí.  Snaživý blb to stejně nikam nedotáhne.

1 0
možnosti
EB

tenterhook_willow

18. 8. 2011 12:24
Titulem MBA

bych se moc neoháněl, to není žádná věda vystudovat, když na to máte peníze. Znám z vlastního okolí několik lidí s tímto tiulem a vím, co to znamená - většinou jsou to lidé, kteří tento titul potřebovali právě jen k tomu, že byli dosazeni na nějakou vedoucí (dejme tomu manažerskou) pozici.

A propos - Kdybyste byl studentem teď (mladým, akorát po střední), tak byste mluvil jinak. Jó, ono je super být vynalézavý a neodbytný, když u ž máte nějaké ty životní, nejen pracovní, zkušenosti. Je jasné, že dospěláci se víc snaží... no a? To je přece dáno od pradávna, proč byste chtěl z dětí dělat dospělé zbytečně brzo?

A naposled- proč si stěžujete, že jsou studenti líní a prd dělají, když pak v jednom odstavci vyjmenejute tolik příkladů, které svědčí o opaku? To nějak už zu viel.

2 0
možnosti
Z

zlomyslna_darebacka

18. 8. 2011 12:04
Díky

Naprosto s Vámi souhlasím. Pravda, je něco co málokdo v dnešním konzumním světě umí přijmout. I já sem jedním ze studentů, kteří by rádi nabídli svou "pomoc" i zadarmo. Jak se říká, kdo hledá najde. Díky za tento článek, třeba se podaří někomu otevřít oči :)

0 0
možnosti
LD

cokoo

18. 8. 2011 14:34
Re: Díky

Jenže pracovat zadarmo znamená vzít si půjčku za nekřesťanský úrok a za druhé nevoli placených zaměstnanců, protože takoví pracanti kazí cenu práce. Taková nevole zaměstnanců může být i šikana nejtvrdšího rázu a z pracanta se rázem může stát pacient psychiatrické kliniky. Autor expert na inovaci by si představoval inovovaný stát, kde by výplatu za práci bralo jen pár vyvolených, ostatní měli almužnu nebo byli závislí na půjčkách od jiných. Firmy, která by zaměstnávaly zdarma by měly katastrofální pověst, vědělo by se o tom i za hranicemi, přibylii by trestanci, pro které by se musely postavit nové věznice, což znamená další náklady a autorovy nápady by v krajním případě skončily občanskými nepokoji a atentátem na jeho osobu. Asi tak.

0 0
možnosti
TJP

Tomáš Jasný, PhD.

18. 8. 2011 9:53
tak co nam o sobe jeste reknete?

neumite diskutovat (nebo spise mate strach jit do diskuze, protoze se obavate, ze by vas lide rozstrileli na cucky, tak jak to ukazali v posledni diskuzi), misto toho vypisujete dalsi a dalsi nesmysly, ktere jenom ukazuji, jak malo chapete psychologii cloveka a jeho fungovani (postoje, hodnoty). mily pane cerveny, k vam bych nechtel jit ani na prednasku, protoze to musi byt podobne blaboly, jako tady pisete ve svych clancich.

1 0
možnosti
K

Kassy11

18. 8. 2011 9:30
To co píšete, zní sice na první pohled hezky a logicky,

ale je to nesmysl.

1. Práce prostě NENÍ DOST, ať placené nebo neplacené. Stačí se podívat na míru nezaměstnanosti.

2. Pracovat před dokončením studia v oboru nebo v něm získat stáž je možná snadné v oborech typu finanční poradenství, ekonomie, marketing, management, IT a podobně. Ale napadlo vás, že jsou obory, kde vás k nějaké skutečné práci, i kdyby byla zadarmo, prostě nepustí, dokud ten papír nemáte? Třeba proto, že nechat vás pracovat samostatně jim nedovoluje zákon a jako něčí sekundant byste jim přinesl tak leda víc problémů než užitku. Typicky příklad zdravotnictví a sociálních služeb, tam si bez titulu neškrtnete. Dokonce i povinná školní praxe obvykle vypadá tak, že vypomáháte s nějakou administrativou, protože k ničemu jinému vás nepustí. Tohle ale není praxe v oboru.

3 0
možnosti
K

Kassy11

18. 8. 2011 9:33
Re: To co píšete, zní sice na první pohled hezky a logicky,

3. Rozmyslete si, jestli vám jde o praxi v oboru nebo o práci obedně. Plácáte obojí dohromady. Praxe v oboru viz, výše, takové prostě ve všech oborech pro všechny dost není. Holt ji získá ten, kdo má dost sebevědomí, ostré lokty nebo známosti. Tvrdit ale o těch ostatních šmahem, že jsou líní, je nefér.

4. Pokud vám jde o práci obecně, různé brigády dělají v průběhu roku troufám si tvrdit skoro všichni studenti. Že se při tom a při studiu snaží taky trochu užít mládí, to snad není nic špatného. Ono je to dokonce i potřeba, jinak nám už ze škol polezou frustrovaní přepracovaní a vyhořelí jedinci, kteří budou rodinu zakládat ve 40, protože na škole nebudou mít na hledání partnera čas a potom budou dohánět, co zameškaly. Mimochodem sociální dovednosti a kulturní přehled patří taky ke vzdělání, byť ne tomu formálnímu a je nutno je rozvíjet.

2 0
možnosti
X

xena123

18. 8. 2011 9:29
pracuje mnohem více studentů než 1 -2%

A to vykládání zboží v tescu, to je vážně odborná praxe jak noha.

A finanční poradci jsou povětšinou obyčejní prodejci finančních produktů, co se nechutně vnucují a kolikrát si nevydělaj ani na slanou vodu a posléze obor opustí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2837x
Vedoucí lektor kurzu rozvoje kreativity a inovací MBC.

Ředitel vzdělávací společnosti Talent Innovation s.r.o. Externí vysdokoškolský učitel managementu v PsÚ MU v Brně a inovačního managementu VŠE.

www.karelcerveny.org.   Linkedin.

www.mbc.name

Seznam rubrik