Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

tanker d

18. 8. 2011 9:20
pokud je práce dost - ano

on tenhle vysněný model dojde i do čech, nebojte. a pak se budete divit, co všechno to má za negativní následky, které jste jaksi ...nedomyslel :-/

0 0
možnosti
LB

Loui B.

18. 8. 2011 9:06
Ne.

Už v bibli je psáno "hoden jest dělník mzdy své" a - funguje to. Práci zadarmo někteří sociální inženýři už zkoušeli (Berija, Himmler apod.) a - jak dopadli....:-)

Nicméně autorův postoj chápu, jakožto "popularizátor kreativity a inovací" se na rozdíl od většiny populace neživí prací, nýbrž produkcí leštěných prdů. Takže práce zadarmo je jen jeden z nich, jeden z řady, jeden z mnoha...;-)

1 0
možnosti
EB

tenterhook_willow

18. 8. 2011 12:09
Re: Ne.

Leštěný prd:-) mi připomíná mnohé články na stránkách d-fense. Sedí to pěkně.

0 0
možnosti
PH

petrph

18. 8. 2011 8:56
mysíte to dobře

Ale ta diskuze by měla být spíše o  kvalitě studia VŠ.Že studium VŠ má člověka připravit na VŠ(vědeckou)profesi,tedy takový režim aby student už během toho studia"vědecky pracoval",tedy i když nesedí na přednášce nebo se nebifluje na zkoušku,řešil nějaký projekt,výzkumný úkol,rozebíral to(i třeba u píva),zajímal se šiřeji o svůj obor,na výstavách,na stážích,při konzultacích.Asi to píšu moc zeširoka,protože jsem se dočítal že to takhle na kvalitních VŠ v zahraničí funguje-já osobně jsem zažil to co píšete,škola poskytme předepsané nepovinné přednášky,pak zda člověk udělal všechny zkoušky,a víc netřeba.

Čili-pak je ten rozdíl patrný,zahraniční absolvent-vyspělý VŠ odborník se schopností pracovat s informacemi i lidmi,s vyhraněným zájmem o obor,vlastním výzkumem,již s vědeckou prestiží a kontakty,s představou i nabídkou čeho chce dosáhnout,náš-diletant co udělal pár zkoušek ze kterých už si nic nepamatuje,praxi ze supermarketu nebo dealerství,s diplomem jde na pracák se zeptat co má dělat

0 0
možnosti
TB

Tomáš B.

18. 8. 2011 8:50
Autore 1

"Vzhledem k tomu, že vynalézavých a neodbytných studentů je málo, je i málo souhlasných reakcí na můj článek." Pane autore. Chcete tím říci, že kdo nesouhlasí s vašim názorem, je nevynalézavý, nekreativní? Z vaší vizitky i z vašich obou článků usuzuju, že vy jste arogantní namyšlený všeználek, který se zaštituje kreativitou, ale ve skutečnosti jste jen obyčejný akademický kariérista, který nechápe život. Za pár desítek let umřete, umřu já, umřeme všichni. Je nesmysl si takovýmto stupidním způsobem kolíkovat prostor a na něco si hrát. Nezlobte se, ale na vaše ostré články (argumentačně chudé až hloupé) proto míří tato ostrá reakce. Z vaší myšlenkové logiky mi plyne jediný závěr - studenti nemají vůbec žádný důvod studovat. Po maturitě by měli jít rovnou do pracovního procesu, budovat kariéru; pouze praxí docílíme požadovaného efektu. Papír ze školy nemá hodnotu. Tříštit schopnosti mezi školu a práci je nežádoucí.

4 0
možnosti
TB

Tomáš B.

18. 8. 2011 8:54
Re: Autore 2

Všichni moji profesoři na VŠ nám kladli na srdce, ať nepracujeme, ať nechodíme na brigády a plně se věnujeme studiu. V životě bude na práce času dost, ale na skutečné intenzivní studium máme jen malou část života. Byla to pravda. Pokud někdo chce budovat kariéru, škola ho zdržuje - a zdržuje úsilí kantorů. Já sám jsem později na VŠ krátce učil a říkal jsem studentům totéž. Vaše generalizace je úsměvná a u tzv. kreativce zarážející.Mějte se hezky.

4 0
možnosti
D

Dita_1

18. 8. 2011 8:09
Troufam si tvrdit

Troufam si tvrdit, ze vetsina lidi neni primarne orientovana pouze na karieru a vykon (neplest se sppolecenskou uzitecnosti), chteji taky zit tzv. normalni zivot.

Mne osobne je milejsi zdravotni sestra, ktera o vikendech travi cas s detmi a manzelem na chate, nez ambiciozni hurablb, ktery ve snaze o "inovaci" a "kreativitu" kazdeho ctvrt roku ridi zmenu zasedaciho poradku a pod. ano, i tohle lidi zivi), ale jak se rika, proti gustu...

0 0
možnosti
H

Hanyz01Reloaded

18. 8. 2011 7:57
vtipné

Na jednu stranu tvrdíte, kolik že znáte šikovných studentů, co si přivydělávají (ale všimněte si - do práce chodí kvůli penězům), na druhou stranu lkáte, že je málo volů, kteří by pracovali zadarmo a prostředkem stále tlačíte svou tezi, že pracovat zadarmo je v naprostém pořádku (malý záblesk reality na vaší straně - pouze pokud mají dobře situované rodiče). Jenže asi vám nedošlo, že motivace praxí moc fungovat nebude (resp. vůbec ne) - u dobře situovaných rodin studenti vědí, že je rodiče protlačí na dobré místo ze známosti, u chudých rodin potřebují výdělek... Navíc je tu určitý psychologický fenomén - fin. odměna za práci je hmatatelná, víceméně okamžitá a proto také mnohem více motivující (ponechávám stranou to, že zaplatit za odvedenou práci je prostě fér - dokonce i tomu vámi opovrhovanému studentovi). Jinak mám pro vás novinku - i stáže jsou placené (to je překvapení, že?)

1 0
možnosti
MP

apokalypsa

18. 8. 2011 7:39
Prace zadarmo v dobe skolneho je nesmysl

Me tedy prijde dost zvrhle pracovat zadarmo...mozna ze jedine co ve studentech vypestujete bude to, ze za praci se bud plati malo nebo vubec. Pracovat pri studiu by se jiste melo, ale ne zadarmo. 8-o

0 0
možnosti
MH

kolos.veliky

18. 8. 2011 7:49
Re: Prace zadarmo v dobe skolneho je nesmysl

Práce zadarmo sice není populární, ale z hlediska dlouhodobého jde určitě o přínos. Je to praxe. Není tím samozřejmě myšlený prodej zmrzliny nebo vyrovnávání zboží v obchodě.

0 0
možnosti
JD

pedr64

18. 8. 2011 7:26
"kvalitní pracovník za symbolickou mzdu"

to se nedivím, že se na Vás obrací personalisté s tímto požadavkem, to je přece sen každého zaměstnavatele. A co ty firmy, také poskytují své výrobky a služby  zdarma? Ano, bral bych dohodu "týden(dva) u Vás budu pracovat a když nebudete spokojeni, tak se rozloučíme a nemusíte mě platit..."... ale rok???

3 0
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2837x
Vedoucí lektor kurzu rozvoje kreativity a inovací MBC.

Ředitel vzdělávací společnosti Talent Innovation s.r.o. Externí vysdokoškolský učitel managementu v PsÚ MU v Brně a inovačního managementu VŠE.

www.karelcerveny.org.   Linkedin.

www.mbc.name

Seznam rubrik